dimecres, 12 de juliol del 2017

Relat visual de la trobada Xarxa @EntreIguals Illes Balears

El 10 de juliol 120 docents de les 4 Illes Balears ens hem trobat a Palma per a compartir el que hem après durant el curs 2016/17 i acollir els centres nous. 
Vam començar amb  un túnel de confeti.


 Les cares ho deien tot. Ganes de conèixer els nous centres i aprendre entre iguals. 


A través dels cercles concèntrics vam compartir en parella expectatives i aprenentatges. També vam compartir lectures pedagògiques per l´estiu. 

Per fer la posada en comú més àgil vam fer una TORMENTA DE NEU 


Després tres centres educatius ens van explicar els claus del seu procés d´avanç.

CEIP INTEGRAT D´ENSENYAMENTS MUSICALS. SON SERRA


Xarxa de renovació pedagògica. CEIP Son Juny, CEIP Rosa dels vents, CEIP Es Talaiot i CEIP Sant Miquel

CEIP Puig de na Fàtima. "El paper del mestre és provocar... curiositat, motivació, autonomia..."

Al final del matí els centres que formam la Xarxa vam elegir quins centres voldrem visitar el proper curs 17/18, amb la finalitat de crear microgrups per interessos d´investigació. 

Just abans de dinar vam reunir-nos primària i ESO per a preparar un discurs destinat al Conseller d´Educació que ens havia de visitar el capvespre.




Després de dinar ens vam reunir a la Sala d´actes. Allà vam sentir uns petxacutxas que ens van posar la pell de gallina. 


Magda Llull i Laura Torres ens van explicar com ho fan al CEIP Maria Lluïsa Serra de Maó per filmar-se dins les aules i avaluar-se entre docents

Xisca Bonet, directora de l´IES Porto Cristo també va exposar el seu procés d´observació mútua entre docents. 

Àlex Pitaluga i Mònica Domínguez ens van fer volar amb el PPT on treien conclusions del procés de millora de l´IES Sa Blanca Dona, després dels anys de desànim viscuts sota el govern Bauzà. El director va dir: "Duc 25 anys de professió docent. Hem recuperat optimisme. Per primera vegada veim que hi ha un camí. El canvi és possible. Fa uns anys teníem alumnes que si haguessin tingut un misto haurien cremat l´institut. Dos mesos després se l´estimaven. " Mónica Domínguez va explicar que l´IES Sa Blanca Dona ha passat d´un 30% de sancions a un 8%. 




Antoni Salvà, director de l´IES Binissalem va destacar les altes xifres d´abandonament escolar dels alumnes d´ESO. Al seu institut han començat per cohesionar el professorat. "L'equip docent s´implica més com més accions ajuda a crear". I al mateix temps per rompre l'estructura vertical del sistema departamental per convertir-lo en horitzontal. "Els professors són gestors de futur. Fins ara hem viscut baix el dogma docents-alumnes-matèria. Els projectes i altres metodologies permeten combinar triangles amb altres mirades per anar més enllà"

Finalment, la comissió designada va manifestar a la conselleria les nostres peticions de la mà del portaveu Llorenç Llop. 

Ens trobam aquí 120 persones que volem millorar el sistema educatiu. L'estat d'ànim dels centres transforma el futur però no basta. S'ha d'acompanyar de canvis estructurals. Ens agradaria veure signes que mostrin la intenció de dur a terme aquests canvis abans del febrer de 2018. Signes com
  • Autonomia real dels centres per a gestionar processos de millora en la línia del Pacte Educatiu que ha aprovat el CEIB.
  • Autonomia per a crear equips pedagògics 
  • Autonomia organitzativa real. Poder distribuir horaris i espais en funció del projecte educatiu.
En aquests moments, la normativa ho impedeix. Demanam que la Conselleria ens ajudi a reforçar els equips docents que treballen molt i que estan estimulats. En aquests moments la millora depèn de la bona voluntat dels docents. No tenim una estructura d'incentius que permeti marcar l´avanç d´un professional. Per tant en nom dels meus companys demanaria que abans de febrer de 2017 ens informin sobre el full de ruta per als centres innovadors en els propers 4 anys"


En la seva resposta, el Conseller va argumentar les dificultats de la seva feina (afrontar l´herència rebuda del PP, els problemes deirvats de la LOMCE) i va manifestar que els sindicats són necessaris. Noltros esteim d´acord que els sindicats són necessaris però demanam q els centres educatius siguin tb interlocutors de la conselleria perquè estan al peu del canó

Posteriorment, la directora de l´IES Porto Cristo va manifestar que la confiança que la Conselleria té en el centres és una confiança guanyada a cops de feina. I va demanar valentia per fer costat a les necessitats dels centres: "Siau valents. Mostrau la cara per noltros". La seva intervenció va ser resposta amb un fort aplaudiment.


Per acabar els assistents vam ordenar els factors claus del procés de millora de cada centre .El que més va sortir va ser el que es refereix a les formacions rebudes.





Les fotos emprades són d'Eva Casas i Gaby Spano





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada